De zomer is alweer ten einde. Heeft u al besloten of u de boot stalt of aan het water laat liggen? De weersomstandigheden kunnen vrij onverwacht zijn tijdens de winter. Het is daarom niet echt ideaal om uw boot aan het water te laten liggen. Experts bij waterport speciaalzaken beschikken tegenwoordig ook over werkplaatsen aan een winterstalling. Zodoende wordt uw boot geheel professioneel winterklaar gemaakt en zal uw boot van een onderkomen voorzien zijn voor de gehele winterperiode. En ook als uw boot overwintert op het water is het verstandig om de boot nog eens goed na te lopen voordat u deze de aankomende maanden achterlaat.


Hoe kunt u de boot zelf voorbereiden op de winter?

Een erkend bedrijf zal uw boot voorzien van een onderhoudsbeurt die nodig is voor dat de winter begint. Maar voordat u de boot naar een winterstalling brengt zijn er nog bepaalde verrichtingen die u zelf kunt oppakken. Als u dit doet zult u geen omkijken meer hebben na het vaarseizoen.

 

Zorg ervoor dat uw boot geheel vorstvrij is. Dit kunt u doen door bijvoorbeeld vochtvreters te plaatsen op de hoeken van de boot waar veel water terecht kan komen. Zo zult u geen schimmel aantreffen als u de boot weer komt ophalen. Koppel ook elektra en gas los, dien niet giftige antivries toe aan ieder watersysteem aan boord en haal kussens, beddengoed en reddingsvesten van boord. Als het dek watervrij is dan zijn de voorbereidingen al voor de helft gedaan. Plaats een afdekzeil over de boot heen en de boot is geheel voorbereid op de wintermaanden.


Ook de buitenboordmotor dient onderhouden te worden

Naast de boot zelf is het uiteraard ook van belang om de buitenboordmotor te onderhouden. Want wat is uw boot nou zonder een werkende motor? Vergis u niet, zelfs met weinig vaaruren wordt het aangeraden om de buitenboordmotor altijd te voorzien van een grondige onderhoudsbeurt. Want mocht het stil komen te liggen, dan zullen bepaalde onderdelen een stuk moeilijker te vervangen zijn. Bij een werkplaats zal uw buitenboordmotor op ieder onderdeel grondig inspecteert worden en ieder component indien nodig vervangen worden. Een onderhoudsbeurt aan uw buitenboordmotor wordt daarom jaarlijks aangeraden.


Waar kunt u terecht voor onderhoud en een stalling?

Desbetreffende watersport speciaalzaken zijn het contactpunt voor onderhoudsbeurten en winterstallingen. Geen enkel type boot is voor hen onbekend terrein. Zij beschikken over de expertise en vakmanschap om u gerust te stellen van een goed onderhouden boot en buitenboordmotor. De vakmensen zullen u er ook altijd op attenderen om tijdens het vaarseizoen al te beginnen met zoeken naar een winterstalling voor uw boot. Want als u verzekerd wilt zijn van een onderkomen voor uw boot kunt u er niet vroeg genoeg naar zoeken. Voor verder advies of informatie over reparatie en onderhoud neemt u contact op met een desbetreffende watersport speciaalzaak.